google-site-verification=s7g4_gMlmCNd4xi4H_E9RoEay2ODp9HovCyN0_MuqHA
top of page

Diş Protezleri

Diş Protezleri
Tam Diş Protezleri
Kancalı Diş Protezleri
Hassas Bağlantılı Diş Protezleri

Tam diş protezi (protez diş) nedir ?

 Dişsiz hastalarda uygulanan tüm dişleri hareketli protez olarak yerine koyan tedavi şeklidir. Yapım aşaması kaç gün sürer, kaç kere gelmem gerekir? Yaklaşık 6 seans sürer, bu da yaklaşık 2 haftalık bir tedavi sürecidir.

Kullanımı kolay mıdır?

Tedavi sonrası vuruklar görülebilir bunlar hekim tarafından giderilebilr. ilk kez kullanan hastalarda bulantı oluşabilir.bu da alışma süreciyle aşılan bir durumdur.

Bu diş protezlerini kullanmaya alışır mıyım?

İlk takıldığında bazı bölgelerde vuruklar ve yaralar oluşabilir, vuruklar alındıktan sonra belirli süre kullanıldığında alışılır ve kişinin kendi dişleriymiş gibi vazife görür.

Nasıl temizlenir?

Standart diş fırçalarıyla kolaylıkla temizlenebilmektedir. Tam diş protezleriyle rahat yemek yiyebilir miyim? İyi uyumlandırıldığı takdirde çift taraflı çiğneyerek rahatlıkla kullanılabilir.

Protez dişler yemek yerken hareket eder mi?

Çenelerden ölçü alınarak kişiye özel olarak yapılan protezlerin tutuculuğu, alt ve üst çenedeki kemik miktarına bağlıdır. Kemik miktarı yeterliyse protez tutuculuğu ve stabilizasyonu da iyi olur ve protezlerle rahatça yemekler öğütülebilir. Tam protez ilk yapıldığında yanak ve dudak kasları alışana kadar zorluk yaşanabilir, sonrasında rahatça ısırma, kesme ve öğütme fonksiyonları yapılabilir.

Kullanırken nelere dikkat etmeliyim?

Yemek yerken çift taraflı çiğnemeye dikkat edilmelidir.ayrıca geceleri protezler çıkarılıp su dolu bir kaba konmalı diş fırçalarıyla temizliği yapılmalıdır.

Protez dişlerin kırıldığında ya da dişler düştüğünde tamiri mümkün müdür?

Kırık şekli ve boyutuna bağlı olarak değişmekle birlikte genellikle kolayca tamir edilebilir,tamir için çenelerden ölçü almak gerekebilir. Protezden düşen dişler de kolaylıkla tamir edilir.

Protez dişlerin tamiri işlemi ne kadar sürer?

Kırık olan bölgenin şekline ve boyutuna göre 1-2 gün içinde tamir edilip teslim edilebilir.

Şeker hastalarında protez dişlerin kullanımı mümkün müdür?

Tam protezler hemen hemen her hastalara uygulanabilir. Seker hastalarıda, tam protezl dişleri güvenle ve rahatlıkla uygulanabilir.

Kemik erimesi olan hastalarda protez dişlerin kullanımı mümkün müdür?

Vücutta meydana gelen kemik erimesi ile ağızdaki kemik erimesi genellikle bağlantılı değildir. Ağız içi muayene ve çekilen filmlerle kemik kalınlığı ve yüksekliği kontrol edilerek protez için uygunluk tespit edilir. Aşırı rezorbsiyon (kemik erimesi) olduğu durumda cerrahi olarak farklı bölgelerden kemik alınarak kemik hacmi kazanılabilir.

Protez dişler allerjik hastalarda kullanımı mümkün müdür?

Alerjik hastalarda kullanılan materyal değiştirilerek bu tedavi uygulanabilir.

Tam diş protezlerinin kullanım ömrü nedir?

Tam diş protezleri iyi bakım ve hijyen sağlandığında uzun yıllar hizmet etmektedir. Zayıflama ya da kemik erimesi durumlarında yıllar içerisinde protezde bollaşma ve oynama meydana gelebilir.

Yıllardır kullandığım tam diş protezi bollaşmaya ve oynamaya başladı, ne yapılabilir?

Zayıflama ve kemik erimesine bağlı olarak meydana gelen bollaşma ve oynamalar için mevcut proteze besleme yapılarak tekrar uyumu sağlanabilir, alt ve üst çenelerde çok fazla değişiklik mevcutsa diş protezini tekrar yapmak gerekebilir.

Yıllar önce yaptırdığım protezden çok memnunum, sadece renkleşme ve kararmalar mevcut, protezimin aynısından yapılabilir mi?

Tam diş protezindeki renkleşme ve kararmalar profesyonel olarak yapılan temizlikte çıkmaz ise mevcut protezin duplikatı (kopyası) yapılabilir. Bunun için protezi birkaç gün bırakmanız gerekecektir.

Yıllardır kullandığım diş protezimin tutuculuğundan memnunum fakat dişleri kesmiyor, dişler keskinleştirilebilir mi?

Mevcut protezin kaidesi değiştirilmeden sadece dişleri değiştirebilir, yeni kullanılan dişler daha kesici ve aşınmamış olacaktır.

Üst çenedeki tam protezim çok iyi tutuyor fakat alt çenedeki tam diş protezim çok daha az tutuyor, niçin?

Üst çenede tam protez alt çenedeki tam proteze göre çok daha fazla geniş alan kaplar ve alt çenede dilin varlığı protezin daha çok hareket etmesine yol açar, bunların yanında mevcut kemik hacmi de tutuculuğu etkiler. Alt çenede diş kayıpları genellikle daha erken olduğu için kemik daha çok erir ve yapılan protezin tutuculuğu daha az olur.

Tüm dişlerimi kaybettiğimde tam diş protezi mi yaptırmak zorundayım?

Tüm dişlerini kaybeden ve daha önce hiç tam protez kullanmamış hastaların tam proteze alışmaları çok zor olmaktadır. Alt ve üst çenede yeterli kemik hacmi mevcutsa kemik içerisine yerleştirilen implantlar üzerine yapılan protezler tam protezlere göre çok daha konforlu ve kullanımı kolay protezlerdir. Tam dişsizlik durumunda öncelikle implant destekli diş protezlerini tavsiye etmekteyiz.

bottom of page